Rowery
Dyskusje, opinie i porady na temat ram rowerowych. Nowa, używana, amortyzowana lub sztywna - dowiedz się więcej.

Post 29.01.2010, 16:44

Ej mam pytanko. Wie ktos moze jak zmierzyc jaki suport wchodzi do rowerka???
myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny...
Początkujący
  • Posty: 182
  • Dołączył(a): 11.11.2009, 13:45
  • Lokalizacja: okolice Rzeszowa
  • Wiek: 17
  • Rower: W trakcie skladania :)

Rowery
Forum rowerowe

Post 29.01.2010, 19:36

maly2114 napisał(a):Ej mam pytanko. Wie ktos moze jak zmierzyc jaki suport wchodzi do rowerka???

Ej to akurat wie każdy - suwmiarką. :))):
Początkujący
  • Posty: 104
  • Dołączył(a): 03.01.2010, 23:59

Post 29.01.2010, 20:09

Proca bardzo błyskotliwa odpowiedź, oby takich więcej :bash:

maly2114 napisał(a):Ej mam pytanko. Wie ktos moze jak zmierzyc jaki suport wchodzi do rowerka???


maly2114 podaj jakieś szczegóły, suport dobiera się względem ramy i mechanizmu korbowego, gwint zazwyczaj jest angielski, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę szerokość korpusu (zależna od ramy) i długość (zależna od mechanizmu korbowego). Jak chcesz wymienić tylko suport zmierz szerokość mufy (element ramy, w której osadzony jest suport, przeważnie 68mm lub 73mm) i dlugość suportu. Napisz jeszcze jaką masz ramę, łatwiej będzie określić rodzaj gwintu, przeważnie jest to BSA
Ostatnio edytowano 29.01.2010, 20:12 przez L_Na23, łącznie edytowano 1 raz
Dyskutant
  • Posty: 503
  • Dołączył(a): 04.01.2007, 16:46
  • Lokalizacja: Poznań
  • Wiek: 30
  • Rower: MERIDA MATTS LITE 1000 '11

Post 29.01.2010, 20:12

Chodzi Ci o długość suportu czy gwint? Długość suportu zależy od korby ,jaką założysz i od ramy- chyba że nie zależy Ci na uzyskaniu prawidłowej linii łańcucha.
Poczytaj tutaj
http://coogee.republika.pl/pj_linia.html
i tutaj
http://www.bike.pl/wiadomosc/149/
Praktykujący
  • Posty: 218
  • Dołączył(a): 29.09.2007, 14:26

Post 29.01.2010, 21:02

L_Na23 napisał(a):Proca bardzo błyskotliwa odpowiedź, oby takich więcej :bash:

Sorki, czasami trzymają mnie się takie durnowate dowcipy, które nie każdemu muszą przypaść do gustu. Jestem tego świadom i przywołany do porządku walę się w piersi.

Nie tak dawno miałem podobny "problem" z suportem i nie chodziło mi o budowę roweru od podstaw tylko o wymianę jednego wkładu na inny. Na jakimś forum tak właśnie mi poradzono - zmierzyć stary wkład SUWMIARKĄ i kupić tej samej długości. Ktoś też zauważył, że czasami nawet nic mierzyć nie trzeba, bo to co ważne napisane jest na samym wkładzie.

Natomiast jeśli starego wkładu nie ma i jakiś trzeba kupić, to sprawa określenia jego prawidłowej długości nie jest taka prosta - to opinia tzw. fachowca i może lepiej jemu tę fuchę powierzyć.

Od siebie mogę jeszcze dodać (to efekt własnych przygód z tym suportem), że żeby ten wkład zmierzyć, dobrze jest go z mufy wyjąć, bo dokładne zmierzenie go w rowerze, do tego z założonymi korbami graniczy z cudem. Tego jednak nikt mi nie powiedział.

Nie wydaje mi się żeby gość budował rower od podstaw (świadczy o tym pytanie) a Wasze dociekania mogą tylko wprawić go w zakłopotanie, tak jak wcześniej, gdzie indziej, podobne dociekania wprawiły mnie. No ale poczekamy, zobaczymy. :-)
Początkujący
  • Posty: 104
  • Dołączył(a): 03.01.2010, 23:59

Post 29.01.2010, 22:54

Tymczasowo mam jaka ciulowa rame okey fantastic czy jakos tak i wlasnie do niej czeba mi suport.
myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny...
Początkujący
  • Posty: 182
  • Dołączył(a): 11.11.2009, 13:45
  • Lokalizacja: okolice Rzeszowa
  • Wiek: 17
  • Rower: W trakcie skladania :)

Post 30.01.2010, 00:31

maly2114 napisał(a):Tymczasowo mam jaka ciulowa rame okey fantastic czy jakos tak i wlasnie do niej czeba mi suport.

No, i wszystko jasne.

L_Na23, teraz rozumiesz?

;-)
Początkujący
  • Posty: 104
  • Dołączył(a): 03.01.2010, 23:59

Post 30.01.2010, 12:33

cos tam czaje
myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny...
Początkujący
  • Posty: 182
  • Dołączył(a): 11.11.2009, 13:45
  • Lokalizacja: okolice Rzeszowa
  • Wiek: 17
  • Rower: W trakcie skladania :)

Post 30.01.2010, 12:45

Ten rower to makrokesz. Także teraz wiadomo jakiego suportu szukać.
Maniak
  • Posty: 1149
  • Dołączył(a): 26.02.2008, 15:45
  • Lokalizacja: Warszawa

Post 31.01.2010, 10:07

rower moze tak ale w nim nic orginalnego oprocz ramy i przeutki niezostalo, mam go tak tylko zeby do wakacji dojezdzil a pozniej albo sign fr albo zmieniam rame na dartmoor two4player
myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny...
Początkujący
  • Posty: 182
  • Dołączył(a): 11.11.2009, 13:45
  • Lokalizacja: okolice Rzeszowa
  • Wiek: 17
  • Rower: W trakcie skladania :)

Rowery
Forum rowerowe


Powrót do Ramy rowerowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości